+36 (26) 400-551 info@szeusz-t.hu

Hasznos információk

Hasznos információk

Hasznos információk

Medence építés és telepítés hasznos információk

Mielőtt eldöntené, kiválasztaná milyen medencére van szüksége, gondolja végig az alábbi fontos szempontokat!

Medence építési engedély

Engedély nélkül építhető magánmedencék:

A jelenleg hatályos jogszabály 2013. január 1-jén lépett érvénybe.

A 312/2012. Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közé tartozik a bruttó 50,0 köbméternél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 méternél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó építése.

Engedélyköteles az összes beltéri magáncélú és az összes (kültéri és beltéri) közcélú medence.

Medence építés, telepítés: hely – beltéri és kültéri medencék

A hely az a tényező, mely módosítására nincs lehetőségünk, így az egyik legmeghatározóbb paraméter. Az igényeinket fontos a rendelkezésre álló helyhez, stílushoz igazítani.

Beltéri medence építés esetében már a tervezéskor célszerű gondolni a megfelelő szellőztetésre, légtechnikai berendezések, vízgépészeti szerelvények elhelyezésére.  Vízpárolgás szempontjából a redőnyös, vagy szolártakarós megoldás sikeres kiegészítő módszer.

Ezek telepítése később is megoldható, ám érdemes a lehetőségeket előre felmérni a hely és kezelhetőség szempontjából. A redőnynél lehetőség van pl.: a meghajtó szerkezet rejtett módban történő elhelyezésére.

A kültéri medence építése olcsóbb, mivel nincs szükség páramentesítésre.  A kültéri medencéknél a hely megválasztásakor elsősorban a környezeti hatásokat kell figyelembe venni (pl.: por, falevelek napsütéses órák, stb.).

Célszerű úgy elhelyezni a medencét, hogy a lehető legkevesebb szemét kerülhessen bele, így nem kell a szűrőrendszert állandóan takarítani.  A kültéri medencét meg kell védeni a fagytól is. Ez azzal jár, hogy ősszel és tavasszal egyfajta szerelési, karbantartási munkálatot kell végezni.

Medencefedés telepítése ezeket a munkálatokat megspórolhatja. Kültéri medencénél is célszerű a takarási megoldásokat előre megismerni, a lehetőségekkel számolni.

Medence építés, telepítés: méret és alak

A medence mérete behatárolja a felhasználási lehetőségeket. Elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen célra fogjuk használni. Ezután célszerű a méretekről, alakról dönteni, természetesen a környezetet, és anyagiakat is figyelembe véve.

Az előregyártott medencéknél a méret és alak általában meghatározott. Pancsolásra, fürdőzésre elég 4-5 m hosszú, 3-4 m széles 1,2-1,4 m mélységű kerti medencét építeni.

Úszásra ennél hosszabb szükséges, a medence hossza akár 10-12 m, a medence szélessége legalább 3 m, míg a vízmélység minimálisan 1,2 -1,4 m. Ha a lehetőségek ezt nem engedik, abban az esetben egy jó minőségű ellenáramoltató beszerelése szükséges. Bizonyos típusú ellenáramoltatók telepítése utólag is lehetséges.

A medence alakja elsősorban a beltéri medencék építése esetén fontos, hiszen számos esetben a medence a lakás egyik legigényesebb, leglátványosabb része lesz.

Kül- és beltéri medencék építése során egyaránt gondolni kell a megfelelő méretű gépház elhelyezésére is.

Medence építés, telepítés: süllyesztett, vagy feszített víztükör

Süllyesztett víztükrű medencénél a medence falába épített ún. szkimmeren keresztül (itt szűri meg legelőször a rendszer a vizet) történik a víz elvezetése, forgatása.

Ugyanez a feszített víztükrű medencénél a fal magasságában, teljes, vagy részleges kerületén, uszodaráccsal fedett túlfolyón keresztül történik.

A túlfolyó vályú (monolit vasbeton medencénél) kerülhet a medence pereme alá is rejtett változatban. A feszített víztükrű medence uszodaráccsal felszerelve igen látványos megoldás, viszont költségesebb is.

Medence építés, telepítés: minőség és árak

Mint minden beruházás esetében, legyen az építőipari vagy műszaki, lényeges a minőség. Minden medence típusnak megvan a maga előnye és hátránya (amiket külön kiemeltünk a medencék menüpont alatt), és ugyanez vonatkozik a beépíthető gépészeti szerelvényekre, vízforgató rendszerekre is.

Anyagok, minőség, kezelhetőség, árak tekintetében nehéz összehasonlítani az egyes termékeket, különösen laikusok számára, ezért is tartjuk fontos dolognak az egyéni igényeknek megfelelő árajánlat készítését személyes megbeszélés alapján.

Mivel több évre tervezünk, érdemes a jó minőségű, esetenként drágább, de megbízható márkájú termékek közül választani. Ezek utólagos szervizelése, alkatrész-utánpótlása, fődarabok cseréje a későbbiekben is biztosított marad, akár a garanciális idő letelte után is.  A kivitelezési munkálatokra is érvényes a megbízhatóság, szakmai múlt, garancia vállalás.

Mindenképp érdemes tájékozódni, hogy milyen tapasztalattal rendelkezik a kivitelező cég úszómedence-építés területén, vállal-e valamiféle garanciát az elvégzett munkára. Ez különösen akkor lényeges szempont, ha más-más cég lett megbízva a különböző munkafázisok elvégzésével.

A statikai, építészeti hibákért nem fogja vállalni sem a burkoló, sem a vízgépészeti szerelő a felelősséget, ami fordítva is igaz. A legszerencsésebb választás az, ha egy céget bízunk meg a komplett munkával, amennyiben ez lehetséges.

}

Nyitva tartás

Hétfő - Péntek: 8:00 - 12:00
Szombat: zárva

Elérhetőségünk

2000 Szentendre

Kőzúzó u. 24.

Kapcsolat